CR biztonsági zárhoz tartózó kulcs, CR kulcsmásolás

Több féle CR kulcstípus létezik, a tollas kulcs a cilinderkulcs, és a pumpás zárakhoz tartozó speciális szúró kulcs. Magyarországon leginkább a CR tollas kulcs változata van elterjedve a biztonsági ajtók révén, illetve a szúrókulcs, a négyirányú hevederzáraknak köszönhetően.

A kulcsok között annyi a különbség, hogy a tollas kulcs hosszú, és a kulcs elején, eltérő méretű kisebb, nagyobb úgynevezett fogak, helyezkednek el. A kéttollas kulcsok hossza 75 mm-től akár 120 mm-ig is terjedhet. A CR Serrature biztonsági ajtók zárjaihoz hosszú kéttollas kulcsok tartoznak. Ezek az ajtók közel 8 cm vastagságúak, amelynek a függvényében változhat a tollas kulcsok hossza.

A CR  kéttollas kulcs, lapos pumpás kulcs

A CR biztonsági zárakhoz lehet kéttollú kulcs, és lehet olyan speciális rövid kulcs, amit a hegyével kell a zárba helyezni. CR zárból gyakran előfordul nem csak az ajtóba beszerelt típus, hanem olyan fa ajtóra rácsavarozott darab, ami teljes egészében megvédi az ajtót a befeszítés ellen. Tulajdonképpen egy komplett biztonsági zárszerkezetet, zárrendszert építenek rá, szerelnek fel utólag az ajtóra.

A gyári kulcsok fején fel van tüntetve a gyártó cég neve, és a logója. Egyes cégek a kulcsok használatának megkönnyítése végett még egy színes műanyag sapkát is a kulcs fejére helyez. A CR kulcsfejen nincs ilyen műanyag sapka, viszont a kulcsfej egyik oldalán megtalálhatjuk a CR emblémát alatta a mod dep feliratot.

A kódolható CR T Cambio elnevezésű zár esetében kétfajta kulccsal találkozhatunk. Az egyik esetben a cég a kulcs fejére egy kék színű műanyag sapkát húzott, és ezen a sapkán a T Cambio felirat olvasható.

A CR tollas kulcsok mintázata és a bástyákon lévő emelkedések azért különbözőek, hogy minél nagyobb variáció számú zárat illetve kulcsot tudjanak gyártani. A milliós nagyságrendű variáns szám miatt van az, hogy sok esetben a kulcs legszélső bástyája nagyon vékony. Ha véletlenül leejtjük ezt a kulcsot, akkor ez a szélső bástya könnyen letörik és ezáltal a kulcs használhatatlan lesz.

CR lapon mart kulcs

A cilinderkulcs rövid és lapos. A szárán pöttyöket vagy furatokat láthatunk, ezek a lapon mart kulcsok. Ha a kulcsszáron fogak vagy marások vannak, azok a fogazott kulcsok. Mindkét cilinderkulcs típus esetében előfordulnak nyitott- illetve védett profilú zárbetétek. A lapon mart kulcsokról annyit még tudni kell, hogy nem vízszintesen, hanem függőlegesen kell azokat a zárhengerbe behelyezni. A gyártó cég öt kulccsal hozza forgalomba a cilindert. Nagy méret-szortimentje van.

Amennyiben a kényelmi szempont a fő perspektíva, akkor mindenképp a rövidebb cilinderkulcs a nyerő, mert számottevően kényelmesebb az elhelyezése a nadrágzsebben vagy a táskában. Nyugat-Európában a cilinderkulcs működtetésű trezorzárak a keresettebbek.

A különböző CR kulcsmásolások folyamatai

A kulcsmásolás folyamata a következőképpen zajlik.

Minden CR kulcsot ellenőrzünk, hogy mennyire kopott, illetve minden „bástya” sértetlen-e a kulcson. Ez azért fontos, mert a kopott, vagy sérült kulcsról nem lehet készíteni jó minőségű másolatot. Miután meggyőződtünk a kulcsok állapotáról, kiválasztjuk a megfelelő nyerskulcsot.

A minta kulcsot elhelyezzük a másoló esztergába, a párhuzamosan vele összekötött, fix pályán mozgó, jobb oldali satuba behelyezzük a nyerskulcsot. A gép automatikusan elindul amint érzékeli, hogy a tapogatóhoz közelítettük a kulcsot, és elkezdődhet a forgácsolási művelet. A mozgató szánt a tapogatóhoz és a maróhoz toljuk egyszerre, a nyerskulcsot, pedig kis ívben mozgatjuk, hogy egyenletesen és szépen alakítsuk ki a kívánt kulcsot. A kéttollas kulcsok mindkét felét külön-külön kell megcsinálni, mert a kulcs aszimmetrikus. A Kulcskirály zárszaküzlet ezeket a kulcsokat a Silca Omnia gépen készíti, karbid-metál marótárcsával. A kulcs elkészítési ideje 1-2 perc, tehát megvárható!

Az általunk készített kulcsokra garanciát vállalunk!  Az ehhez szükséges garancia jeggyel el is látjuk kulcsainkat!

CR kulcsmásolás – KULCSKIRÁLY

Amennyiben a fentiek felkeltették figyelmüket, esetleg kérdésük merülne fel a témával kapcsolatban, hívják a Kulcskirály zárszaküzletet a 06-1-312-2064 telefonszámon! Ha e-mailen keresne minket, akkor a zarplaza@zarplaza.hu e-mail címre tud nekünk üzenetet küldeni. Minden levélre válaszolunk!

Amennyiben bármilyen CR kulcsmásolásra van szüksége, szeretettel várjuk a Kulcskirály zárszaküzletben! Budapest VI., Bajcsy-Zsilinszky út 63.

Nyitva: hétköznap 8-18, szombaton 9-13.

zárcsere, zárcsere Budapest, cr zárcsere, cr zárcsere Budapest, cr zárak, cr zárak Budapest

zárcsere, zárcsere Budapest, cr zárcsere, cr zárcsere Budapest, cr zárak, cr zárak Budapest